fjernefarvann.no

Titanic verdens mest kjente forlis

Jeg er ganske så sikker på at Titanic er verdens mest omtalte forlis, og det er ikke mange i vår del av verden som ikke har hørt om denne tragiske ulykken. Jeg tenkte at vi nå skulle sette søkelys på ulykken med Titanic i Atlanterhavet, men også se på andre alvorlige forlis – og det at Titanic er verdens største forlis stemmer faktisk ikke. Titanic er nok best kjent fordi det er laget filmer om ulykken, og det at hun sank på jomfruturen gjorde jo det hele enda mer tragisk og spesielt. Det skjer stadig ulykker med skip, og i andre deler av verden er dårlige skip mye av årsaken. Sikkerhet er viktig til sjøs, og dyktige sjøfolk er alfa omega for å redusere sjansene for ulykker.

1517 personer mistet livet

Dette var altså skipet som ikke kunne synke, men som det gikk så forferdelig galt med på sin jomfrutur over Atlanterhavet i 1912. Totalt var det 2224 personer som var med på denne første turen, som altså skulle vise seg å også bli den siste. Av disse så døde 1517 personer, og nyheten om tragedien i Atlanterhavet spredde seg etter hvert rundt i verden.

2.Verdenskrig

2.Verdenskrig

Selv om vi eventuelt skal skille mellom fredstid og krig, så er det faktisk ulykker som er verre enn Titanic. Den desidert største ulykken målt i antall menneskeliv, skjedde på slutten av 2.Verdenskrig. Det var det tyske cruiseskipet «Wilhelm Gustloff» som ble senket av russiske fly, og ombord hadde skipet mer enn 9000 personer som ble evakuert fra Polen.

1800 omkomne

Vi skal til året 1863, og tiden rett etter at president Abraham Lincoln ble skutt. Det var også helt på slutten av den amerikanske borgerkrigen, og dampskipet «Sultana» skulle plukke opp løslatte krigsfanger. Det som var det planlagte oppdraget for skipet, var å spre informasjon om Abraham Lincoln sin død. Men av ukjente årsaker, så startet skipet å laste opp et stort antall krigsfanger. Skipet var konstruert for 376 personer, så det var kanskje ikke så merkelig at det endte i katastrofe – da man til slutt hadde godt over 2000 personer ombord.

Kapteinen trengte penger

I følge ganske sikre kilder, så sies det at kapteinen på skipet – valgte å ta ombord godt over 2000 personer i skipet. Vi snakker her om mer enn en femdobling, av det som var kapasiteten til «Sultana». Prisen per person som kapteinen regnet med, var 5-10 dollar per person. Det som forårsaket ulykken, var tre kraftige eksplosjoner i skipets dampkjeler. Det er ikke nøyaktige tall på hvor mange som døde, men tallet 1800 brukes mye. En del døde som følge av de tre kraftige eksplosjonene, men det var også svært mange som druknet – da de måtte kaste seg i det iskalde vannet. Vi skal se mer på andre skipsforlis i senere artikler, og vår reise rundt på kloden har akkurat startet. Her kommer det alt fra artikler om eksotiske øyer, til ulykker på havet i moderne og eldre tid. Jeg håper dere vil være med på reisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

fjernefarvann © 2020