fjernefarvann.no

Thor Heyerdahl på de syv hav

Jeg vil påstå at alle har et forhold til Thor Heyerdahl, og selv var han en av mine store forbilder. Jeg kan godt huske at hele familien satt oppslukt å så på TV, da Kon-Tiki filmen rullet over skjermen. Det føltes nesten som man var med på flåten, langt der ute til havs. Men om det er på havet, fjellet, ørken eller ja hvilket som helst sted, så har jeg sansen for slike mennesker som Thor Heyerdahl. Han torde å utfordre seg selv, han var sulten på nye opplevelser og det strålte ut gjennom alt han gjorde i løpet av livet sitt. Jeg har selv en liten Thor Heyerdahl i meg, men jeg er mange nautiske mil unna det han klarte å få til. Men jeg tenker at man alltid har drømmer og mål, innenfor sine egne rammer. Hvor stor ramme man har er jo veldig individuelt, men om man tør å utfordre seg selv vi rammen bare øke og øke. Mennesker som Thor Heyerdahl, var heller ikke redd for å bevege seg utenfor sin ramme, han trivdes på utsiden av sin egen komfortsone – og slikt blir det ofte resultater av.

Verdensberømt nordmann

Det er ikke noen tvil om at Thor Heyerdahl, var en av de mest ruvende skikkelsene vi hadde 20.århundre – men som nå dessverre er borte. Det er nok riktig å si at han levde et spennende, men også kontroversielt og eventyrlig liv på ange måter. Han tilbrakte store deler av sitt liv ute på havet, og det er jo nettopp dette han ble mest kjent for.

En mester til å knytte bånd

norge kultur og religion

På storhetstiden til Thor Heyerdahl, var det ikke så mange verdensborgere som kom fra Norge. Men det å si at Thor Heyerdahl var en slik borger, tror jeg at mange er enige i. Han var også en mester til knytte bånd mellom mennesker, på tvers av religioner og kulturer.

En meget dyktig mann

Han var sikker i sin sak når det kom til ganske så mange fag og saker, han var blant annet overbevisst om at det hadde vært interkontinental kontakt – lenge før vår tid. Mye av dette bygget han på sine etnologiske teorier, og ikke minst arkeologiske studier rundt i verden.

Hva vi sitter igjen med etter hans mange utgravninger og ekspedisjoner, er det foreløpig ikke lett å si noe nøyaktig sikkert om. Dette fordi mange mener, at den endelige vurderingen av Thor Heyerdahl sitt arbeid – enda ikke er sluttført.

Forholdt seg greit til døden

På bakgrunn av sitt rikholdige liv på verdenshavene, så sies det at han kunne forsone seg med døden. Det sies også at det kun var døden, som kunne stoppe hans iver etter å videreføre alle sine prosjekter han hadde verden rundt. Han bodde både i Peru og på Tenerife, men hans faste hjem i mange år var i Italia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

fjernefarvann © 2020